• +386 (0)41 645 837

Visokotlačno vodno peskanje jekla

ANTIKOROZIVNA ZAŠČITA JEKLA (AKZ), S PREDHODNIM VODNIM POSTOPKOM ČIŠČENJA, JE NOVA METODA. Je AKZ jeklene konstrukcije z visokotlačnim peskanjem podlage z vodo in izvedba zaščitnih premazov z enokomponentnimi vlago utrjujočimi poliuretanskimi premazi, pri čemer je osnovno vodilo izvajanja sanacij ali rekonstrukcij ta, da ODSTRANIMO LE TISTO KAR NI DOBRO. Ne posegamo v obstoječe dobre material in konstrukcije, več kot je to nujno potrebno.

 

Vodne pritiske definiramo z imenovanjem metod in njim pripadajočimi vodnimi pritiski. In sicer:

LPWC  34 MPa Nizkipritisk vodnega čiščenja

HPWC             34 – 70 MPa   Visok pritisk vodnega čiščenja

HPWJ              > 70 MPa        Višji pritisk vodnega čiščenja

UHPWJ            > 200 MPa      Zelo visok pritisk vodnega čiščenja

Naj povemo tudi, da na mestih, kjer je površina prerjavena, in barva nima oprijema, potrebna popolna odstranitev slojev starih premazov, KAR SE IZVEDE Z VISOKOTLAČNIM PRANJEM KONSTRUKCIJE, PESKANJEM Z VODO BREZ ABRAZIVA.

Za čiščenje se uporablja praviloma SAMO VODA!

Za pripravo jekla (peskanje z vodo, visokotlačno čiščenje, čiščenje do čistosti SA 2 ½, odstranjevanje porjavelih delov itd ) se uporablja ti. priprava površine po HPWJ.

 

Prednosti vodnega postopka in uporabe zaščitnih premazov z enokomponentnimi vlago utrjujočimi poliuretanskimi premazi so velike:

  • Okolju in zdravju neškodljivo in varno
  • Ni oblakov prahu in umazanije (manjši vpliv na okolje in izvedbene delavce)
  • Zmanjšana fizična obremenitev (na operativnem osebju))
  • Ni nevarnosti za bolezni dihal
  • Edini način po katerem odstranjujemo tudi soli
  • S tem postopkom lahko kontrolirano odstranimo in odstranjujemo le dele star AKZ, kjer je dejansko to potrebno
  • S predhodno izvedenim HPWC ali celo HPWJ, lahko predhodno zelo natančno ugotovimo dejanske in ne le navidezne poškodbe konstrukcij, s čimer lahko bistveno privarčujemo in pocenimo izvedbo sanacijskih del

Postopek izvajanja del, postopkovni koraki:

Upoštevaje osnovno načelo, da pri sanacijah odstranimo le tisto kar ni dobro, je vsekakor priporočljivo in naj bi bilo osnovno vodilo, da se predhodno izvajanju vseh ostalih del, sanacijske površine visokotlačno operejo po HPWC   34 – 70 MPa       Visok pritisk vodnega čiščenja ali celo hitrejši poseg z HPWJ       > 70 MPa             Višji pritisk vodnega čiščenja kar pomeni porabo vode cca 15 l/min in visokotlačni pritisk črpalke v razponu od 1000 do 1200 bar oziroma celo do 1800 bar. Navedeno je potrebno preskusiti na sami konstrukciji in se odločiti za posamezno metodo na osnovi doseženih rezultatov vidljivosti napak. La na ta način in po tako izvedenem »visokotlačnem pranju«,  bo nadzor oziroma kontrola izvajanja del, lahko ugotovila vse obstoječe, predhodno mogoče tudi skrite poškodbe. Stare napake in mesta, ki so potrebna temeljitih sanacijskih del. Mogoče tudi potrebne sanacije jekla. Na starih konstrukcijah se bo na ta način odstranila tudi poškodovana stara barva, ne pa tudi kvalitetna podlaga, ki jo lahko obnovimo samo s pokrivnimi sloji. Na obstoječo barvo se nanesejo novi zaščitni sloji premazov.

V redkih primerih, na posameznih mestih nujne izvedbe dodatnega peskanja, lahko to izvajamo z nizkim  pritiskom vodnega čiščenja z minimalno količino dodajanja abraziva (pesek). Zaščita proti prašenju ni potrebna, po potrebi je pa hrup potrebno zmanjšati na sprejemljivo raven, z reguliranjem izvedbe vodnega pritiska in porabe vode. Po potrebi je potrebno izvesti zaščito za lovljenje stare barve. Celotno gradivo, projektna naloga, elaborat in doseženi rezultati meritev so objavljeni na spletni strani nosilca izvedbe del podjetja.

Prejsan d.o.o.

Peskanje z vodo s pomočjo topa

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki