• +386 (0)41 645 837

VISOKOTLAČNO VODNO PESKANJE JEKLA

ANTIKOROZIVNA ZAŠČITA JEKLA (AKZ), S PREDHODNIM VODNIM POSTOPKOM ČIŠČENJA, JE NOVA METODA. Je AKZ jeklene konstrukcije z visokotlačnim peskanjem podlage z vodo in izvedba zaščitnih premazov z enokomponentnimi vlago utrjujočimi poliuretanskimi premazi, pri čemer je osnovno vodilo izvajanja sanacij ali rekonstrukcij, da ODSTRANIMO LE TISTO KAR, NI DOBRO. Ne posegamo v obstoječe dobre materiale in konstrukcije več, kot je to nujno potrebno.


Vodne pritiske definiramo z imenovanjem metod in njim pripadajočimi vodnimi pritiski. In sicer:


LPWC        < 34 MPa    Nizki  pritisk vodnega čiščenja
HPWC        34 – 70 MPa    Visok pritisk vodnega čiščenja
HPWJ        > 70 MPa    Višji pritisk vodnega čiščenja
UHPWJ    > 200 MPa    Zelo visok pritisk vodnega čiščenja

Naj povemo tudi, da na mestih, kjer je površina prerjavena, in barva nima oprijema, je potrebna popolna odstranitev slojev starih premazov, KAR SE IZVEDE Z VISOKOTLAČNIM PRANJEM KONSTRUKCIJE, PESKANJEM Z VODO BREZ ABRAZIVA.
Za čiščenje se uporablja praviloma SAMO VODA!

Za pripravo jekla (peskanje z vodo, visokotlačno čiščenje, čiščenje do čistosti SA 2 ½, odstranjevanje porjavelih delov itd.) se uporablja ti. priprava površine po HPWJ.

Prednosti vodnega postopka in uporabe zaščitnih premazov z enokomponentnimi vlago utrjujočimi poliuretanskimi premazi so velike:

  • Okolju in zdravju neškodljivo, zato varno                      
  • Ni oblakov prahu in umazanije (manjši vpliv na okolje in izvedbene delavce)
  • Zmanjšana fizična obremenitev (na operativnem osebju)
  • Ni nevarnosti za bolezni dihal
  • Edini način po katerem odstranjujemo tudi soli
  • S tem postopkom lahko kontrolirano odstranimo in odstranjujemo le stare dele AKZ, kjer je dejansko to potrebno
  • S predhodno izvedenim HPWC ali celo HPWJ, lahko predhodno zelo natančno ugotovimo dejanske in ne le navidezne poškodbe konstrukcij, s čimer lahko bistveno privarčujemo in pocenimo izvedbo sanacijskih del

 

Postopek izvajanja del, postopkovni koraki:


Upoštevanje osnovnega načela, da pri sanacijah odstranimo le tisto kar ni dobro, je vsekakor priporočljivo in naj bi bilo osnovno vodilo, da se predhodno izvajanju vseh ostalih del, sanacijske površine visokotlačno operejo po HPWC 34 – 70 MPa. Visok pritisk vodnega čiščenja ali celo hitrejši poseg z HPWJ 70 MPa. Višji pritisk vodnega čiščenja kar pomeni porabo vode cca 15 l/min in visokotlačni pritisk črpalke v razponu od 1000 do 1200 bar oziroma celo do 1800 bar. Navedeno je potrebno preskusiti na sami konstrukciji in se odločiti za posamezno metodo na osnovi doseženih rezultatov vidljivosti napak. La na ta način in po tako izvedenem »visokotlačnem pranju«,  bo nadzor oziroma kontrola izvajanja del, lahko ugotovila vse obstoječe, predhodno mogoče tudi skrite poškodbe. Stare napake in mesta, ki so potrebna temeljitih sanacijskih del. Mogoče tudi potrebne sanacije jekla. Na starih konstrukcijah se bo na ta način odstranila tudi poškodovana stara barva, ne pa tudi kvalitetna podlaga, ki jo lahko obnovimo samo s pokrivnimi sloji. Na obstoječo barvo se nanesejo novi zaščitni sloji premazov.

V redkih primerih, na posameznih mestih nujne izvedbe dodatnega peskanja, lahko to izvajamo z nizkim  pritiskom vodnega čiščenja z minimalno količino dodajanja abraziva (pesek).

Zaščita proti prašenju ni potrebna, po potrebi je pa hrup potrebno zmanjšati na sprejemljivo raven, z reguliranjem izvedbe vodnega pritiska in porabe vode. Po potrebi je potrebno izvesti zaščito za lovljenje stare barve.

Celotno gradivo, projektna naloga, elaborat in doseženi rezultati meritev so objavljeni na spletni strani nosilca izvedbe del podjetja.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki
Pojavila se je napaka

Pojavila se je napaka

Kaj se je zgodilo?

Med izvajanjem te skripte je prišlo do napake. Nekaj ne deluje pravilno.

Kako lahko odpravim napako?

Odprite datoteko system/logs/error.log in v njej poiščite sporočilo o napaki (običajno povsem na koncu). V lokalno konfiguracijsko datoteko lahko dodate tudi spodnjo vrstico in ponovno naložite to stran:

$GLOBALS['TL_CONFIG']['displayErrors'] = true;

V tem primeru bodite pozorni na dejstvo, da bo lahko vsakdo videl sporočila o napaki na vašem spletnem mestu!

Želim izvedeti več

The script execution stopped, because something does not work properly. The actual error message is hidden by this notice for security reasons and can be found in in the system/logs/error.log file (see above). If you do not understand the error message or do not know how to fix the problem, search the Contao FAQs or visit the Contao support page.

Če želite spremeniti to sporočilo, ustvarite predlogo z imenom templates/be_error.html5.